Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

TOΣΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ LARISSANET

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ

Ο αριθμός των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της Λάρισας για τη Μακεδονία*

Ο αριθμός των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της Λάρισας για τη Μακεδονία*
Του Δημήτρη Τσιάρα
Συμμετείχα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας την Τετάρτη 6/6/18 και ως πρόσωπο αλλά και ως εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» που ήταν ένας από τους φορείς διοργάνωσής του. Η αλήθεια είναι ότι τι Συλλαλητήριο ήταν αξιοπρεπέστατο, με πλήθος κόσμου που σπανιότατα συγκεντρώνεται πια σε οποιαδήποτε ανοικτή εκδήλωση πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Την ημέρα εκείνη αλλά και τις επόμενες ακούστηκαν πολλά κι από πολλούς για το ποιος ήταν τελικά ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν. Ακούστηκαν υπεραισιόδοξες απόψεις που μίλησαν για 18 έως 20 χιλιάδες κόσμου αλλά και οι υποτιμητικές ή λίαν απαισιόδοξες που μίλησαν για 4 με 5 χιλιάδες. Η πραγματικότητα όμως όπως θα δούμε παρακάτω είναι κάπου στην μέση.
Ξεκινώντας από την σελίδα του Εθνικού κτηματολογίου θα δούμε ότι αν εμβαδομετρήσουμε την Κεντρική πλατεία με τους δρόμους που την περικλείουν έχουμε 16.282 τ.μ. – αυτός θεωρείται και ο εν δυνάμει διαθέσιμος χώρος συνάθροισης κοινού που παρέστη στο Συλλαλητήριο.
Αναλύοντας όμως αυτό τον χώρο σε περιοχές αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα 191 τ.μ. που καταλαμβάνει το σιντριβάνι της πλατείας κι άλλα 690 τ.μ που καταλαμβάνουν πρασιές, δέντρα και κάποιες σταθερές κατασκευές, διαπιστώνουμε τα εξής:
Α΄ περιοχή : Περιοχή με ακτίνα 20 μέτρα από την εξέδρα, πυκνότητα κόσμου 2άτομα/τ.μ. . Πρόκειται για 364τ.μ, άρα η περιοχή Α συγκέντρωσε 728 άτομα.
Β΄ περιοχή: Περιοχή της πλατείας με ακτίνα από 20μέτρα (που τελειώνει η περιοχή Α) έως 40 μέτρα από την εξέδρα. Εκεί η πυκνότητα ήταν 1 άτομο/ τ.μ. Πρόκειται για 2188τ.μ. , άρα η περιοχή Β συγκέντρωσε περί τα 2188 άτομα.
Γ΄ Περιοχή: Πρόκειται για την περιοχή που αποτελείται από όλη την περίμετρο της Κεντρικής πλατείας αφού αφαιρεθούν από αυτήν οι περιοχές Α και Β αλλά και τα εμπόδια συνάθροισης κοινού που αναφέραμε στην αρχή. Εδώ η πυκνότητα συγκέντρωσης του κόσμου
ήταν 1 άτομο/ 2 τ.μ. Πρόκειται για περιοχή με Ε = 8265τ.μ.Έτσι η Γ”  περιοχή προσεγγιστικά συγκέντρωσε 4133 άτομα.
Δ΄ Περιοχή: Τέλος αν ονομάσουμε περιοχή Δ τους δρόμους που περικλείουν την Κεντρική πλατεία (ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και Πεζόδρομος ΚΟΥΜΑ), δεδομένου ότι και εκεί υπήρχαν διαδηλωτές αν και σε πολύ αραιή πυκνότητα περίπου 1άτομο/ 5τ.μ θα προκύψουν κι από εδώ 954 άτομα.
Προσθέτοντας όλα τα άτομα των περιοχών Α+Β+Γ+Δ προκύπτει ο αριθμός 8003. Με δεδομένη απόκλιση + – 5% ο σταθερός κόσμος του Συλλαλητηρίου ήταν από 7600 έως 8400 άτομα. Αν σε αυτούς υπολογίσουμε και τελείως πρόχειρα αλλά ρεαλιστικά ένα 10 – 15% επιπλέον κόσμου που έδωσε παρουσία στην εκδήλωση αλλά όχι για τις δύο ώρες που είχε διάρκεια αλλά λιγότερο- οι λεγόμενοι «περαστικοί», που όμως πήγαν στον χώρο για το λόγο του Συλλαλητηρίου τότε μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να θεωρήσουμε ότι ο κόσμος ήταν περίπου 9000-9500 άτομα…
* Ο κ. Δημήτρης Τσιάρας είναι Μηχ/γος – Μηχ/κος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου