Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


του Θεοφάνη Σιμόπουλου,
Μαθητή Β΄Λυκείου
Μέλους Σ.Ε. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Βρισκόμαστε 2018 έτη μετά την γένεση του Ιησού Χριστού όπου η εκκλησία Του συνεχίζει παρά τις όποιες δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά το  σωτηριώδες έργο Του . Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις των νέων ένα κίνημα αθεΐας το οποίο εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς πράγμα το οποίο είναι λυπητερό. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε τους λόγους που συντέλεσαν στην δημιουργία αυτής της λυπητερής κατάστασης. Καταρχάς να σας συστηθώ ονομάζομαι Θεοφάνης και είμαι μαθητής της Ά λυκείου της πόλης μας. Καθημερινά ακούω ή βλέπω τους συμμαθητές μου να πράττουν και να λέγουν πράγματα τα οποία δεν αποτελούν στοιχεία ενός Έλληνα Ορθόδοξου. Η ύβρις των Αγίων προσώπων   όπως ο Χριστός ,η Παναγία αποτελούν καθημερινό λεξιλόγιο στους νέους γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ηθικοπνευματική   κατάπτωση του Έλληνα που από αυτήν απορρέουν όλα τα κακά εκείνα που μαστίζουν τόσο εμάς όσο και την πατρίδα μας. Δυστυχώς οι νέοι έχουν απολέσει την πίστη τους προς τον Θεό, οι λόγοι πολλοί.
Αρχικά λόγω το ότι ευρίσκονται σε μία  ηλικία συνεχούς αμφισβήτησης έχει σαν αποτέλεσμα να αρνούνται την πίστη τους προς τον Θεό. Πολλοί ειρωνεύτηκα επαναλαμβάνουν αυτά που έλεγαν οι Φαρισαίοι στον Κύριο μας ,δηλαδή ας γίνει ένα θαύμα για να μας αποδείξετε ότι υπάρχει αποκρίνονται. Μα  όπως όλοι γνωρίζουμε ο Χριστός δεν έκανε θαύματα για να τον πιστέψει ο κόσμος, αλλά τα έκανε από αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο το τελειότερο και ποίο αγαπητό δημιούργημα του. Επιπλέον παρατηρώ την συχνή αναφορά προς τον διάβολο για αστείο όπως λένε και οι ίδιοι αλλά δεν είναι πρέπων να κάνουμε επίκληση του ονόματός του. Θα έλεγα ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πολλές φορές γίνεται ομολογία πίστεως.  Δηλαδή πολλές φορές εγώ ο ίδιος έχω ομολογήσει την πίστη μου προς τον Θεό και αυτό σε καμία περίπτωση δεν το λέω από έπαρση αλλά σας το παραθέτω απλώς, όπως  είχε πει και ο Χριστός ’’Αν δεν με ομολογήσετε μπροστά στους ανθρώπους δεν θα σας ομολογήσω και εγώ μπροστά στον πατέρα Μου’’. Ομολόγησα την πίστη μου αντικρούοντας τα επιχειρήματα αυτών οι οποίοι εσκεμμένα πολεμούν την πίστη μας την Αγία .Επιπροσθέτως   οι νέοι κατηγορούν την εκκλησία λέγοντας ότι δήθεν οι ‘’παπάδες’’ κλέβουν ότι εκμεταλλεύονται και ότι παίρνουν τα χρήματα από το παγκάρι και τα κάνουν ακριβά αυτοκίνητα ή χρυσές στολές. Γεγονότα τα οποία φυσικά δεν ισχύον και τα οποία τα μεταδίδουν άνθρωποι οι οποίοι τρέμουν, φοβούνται, μισούν την εκκλησία γιατί  βοηθάει γιατί μεταδίδει το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Μέγας Βασίλειος μας μιλάει λέγοντας το εξής:  Ώστε δεν είναι αμαρτία όταν βλέπομεν χρυσοποίκιλτον τον Αρχιερέα εις την Εκκλησίαν, διότι εικονίζει τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστον. Δια δε την στολήν έξω της Εκκλησίας είναι υπόθεσις ενός εκάστου. Ο Μ. Βασίλειος, όστις έξω της Εκκλησίας εκυκλοφορούσε με απλούν τετριμμένον ράσον, εντός της Εκκλησίας ήτο μεγαλοπρεπής. Έλεγε δε χαρακτηριστικά «Τώρα ενδύεται Χριστός, ο Βασίλειος»    Παράλληλα λόγω της ‘’βάπτισης’ κάθε ανωμαλίας εις το όνομα της προοδευτικότητας από κάποιους υποτιθέμενους προοδευτικούς όπως ηθοποιούς, δημοσιογράφους, αθλητές και πολιτικούς έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι λόγω  ότι δεν έχουν βρει ακόμη την ταυτότητά τους είναι σε μία διαρκής αναζήτησης της ταυτότητάς  αντιγράφοντας  τα λεγόμενα είδωλα της εποχής τους για να μπορέσουν και αυτοί να κοινωνικοποιηθούν   ευκολότερα. Έτσι βλέπουμε την αντιγραφή αυτού του ανώμαλου-αρρωστημένου σύγχρονου τρόπου ζωής.
Σε αυτό λοιπόν το σημείο πρέπει να έλθει η εκκλησία και να πάρει από το χέρι ως άλλη καλή μητέρα που αγάπα και νοιάζεται για το παιδί της και να το οδηγήσει σε μονοπάτια που φαντάζουν δύσκολα και δύσβατα αλλά που θα το οδηγήσουν σε ένα ξέφωτος και όχι στον γκρεμό. Είναι  κοινώς αποδεκτό ότι οι νέοι βρίσκονται κοντά στην εκκλησία όταν ο ιερέας ή ο τοπικός επίσκοπος είναι καλοσυνάτος, καταδεκτικός, όταν αγάπα τα πνευματικά του τέκνα , όταν είναι εναρμονισμένος στον τεχνολογικό κόσμο αλλά κυρίως όταν κάνει τα λόγια του Κυρίου μας πράξη. Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι όλοι οι ιερείς δεν διαθέτουν εις στο  έπακρον τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Πολλοί ιερείς αλλά και επίσκοποι έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά αλλά και για σεξουαλικά σκάνδαλα γεγονότα που έδωσαν τροφή σε κάποιους για να ξεκινήσουν την προπαγάνδα κατά της εκκλησίας. Πρέπει να παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι ιερείς και οι αρχιερείς είναι αμαρτωλοί, είναι άνθρωποι σαν εμάς οπότε θα αμαρτάνουν και αυτοί. Επιπλέον η εκκλησία μέσω των κατηχητικών, των εκδρομών , των κατασκηνώσεων θα προσελκύει τους νέους στην εκκλησία έτσι θα παρατηρούμε όλο και περισσότερους νέους να έρχονται στην εκκλησία, να κοινωνούν το σώμα και το αίμα του Χριστού και να κάνουν τα λόγια του Κυρίου μας πράξη το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο ο άνθρωπος αλλά και η ίδια η χώρα μας να φύγει από  αυτήν την ηθικοπνευματική κατάπτωση που έχει περιέλθει. Ακόμη η εκκλησία θα ήταν καλό να δείξει το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο στην κοινωνία μία κοινωνία η οποία έχει συνεχώς την ιδέα το ότι η εκκλησία κλέβει. Αυτή η ιδέα δυστυχώς έχει διαμορφωθεί από ανθρώπους οι οποί εκμεταλλεύτηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά και επηρεαζόμενοι από σατυρικές και όχι μόνο εκπομπές οι οποίοι στο βωμό του χρήματος και της τηλεθέασης διαδίδουν ψέματα όπως για παράδειγμα για τα ΄’ πανάκριβα’’ αυτοκίνητα των ιερέων ή για τις ΄΄χρυσές ΄΄ στολές των ιερέων και των αρχιερέων. Γνωρίζατε ότι συνολικά 1.267.147 συνάνθρωποι μας επωφελήθηκαν  από το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας? Γνωρίζετε ότι 513.729 συμπολίτες μας προσέτρεξαν στα συσσίτια, ότι λειτουργούν  73 γηροκομεία, 21 οικοτροφεία, 78 φροντιστήρια, 142 κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά. Στις πρόσφατες καταστροφές στην Μυτιλήνη από τον σεισμό  είδατε καμία από τις περιβόητες  ΜΚΟ να βοηθήσουν?.Η εκκλησία πάντως είναι εκεί.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Άρα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι νέοι έχουν ανάγκη την εκκλησία το ίδιο και η εκκλησία για αυτό θα ήταν καλό από την μερία τους οι νέοι να δούνε τα πολλαπλά πνευματικά οφέλη που θα έχουν οι ίδιοι αλλά και η εκκλησία να  συνεχίζει αδιάκοπα το φιλανθρωπικό τη έργο αλλά πολύ περισσότερο το σωτηριώδες έργο της δηλαδή την διάδοση του Ευαγγελίου. Έτσι πιστεύω ότι αν δούμε ξανά τους νέους στην εκκλησία όχι μόνο η χώρα μας αλλά και οι ίδιοι μας οι ευατοί θα φύγουμε από αυτό το τέλμα γιατί  η ελπίδα εβρίσκεται στον πρόσωπο του Χριστού μας και όχι στα πρόσωπα των ανθρώπων όπως έλεγε και ένα προεκλογικό slogan.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου