Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ" - ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΤΑ -ΑΧ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ!!!

ΜΟΥΖΑΛΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ CAMP ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 500 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Πρόγραμμα για στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα

Πρόγραμμα για στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Την πρώτη διερευνητική επαφή είχαν σήμερα στη Λάρισα, στην έδρα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας κος Philippe Leclerc, με δημάρχους της περιοχής αναλύοντάς τους το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα.
Στη συνέχεια οι κ.κ. Μουζάλας, Leclerc, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να παρουσιάζει στοιχεία του προγράμματος και τους στόχους που μπορεί να έχει στη Θεσσαλία.
mouzalas (5)
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μουζάλας, στόχος είναι να κλείσουν τα camp προσφύγων σε Τρίκαλα και Βόλο, ενώ στο Κουτσόχερο από τους 1000 διαμένοντες ο αριθμός να μειωθεί στους 500. Παράλληλα, στις μεγάλες πόλεις της περιοχής οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα.
Προϋπόθεση για να μπορεί να ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα μια οικογένεια προσφύγων είναι να έχει υποβάλλει αίτηση για την παροχή ασύλου.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε σε όλη την Ελλάδα να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα εντός του 2017, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και το 2018 με άλλες 10.000 θέσεις.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα στους Δήμους θα προχωρήσει σε καθαρά σε εθελοντική βάση και με όρους ελεύθερης αγοράς, ενώ θα καλύπτεται το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, όπως και η Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, κάλυψη από κοινωνικούς λειτουργούς.
«Από το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα θα υπάρξουν κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες, ενώ εγγυάται τη γαλήνη στους Δήμους» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «το πρόγραμμα δεν έρχεται να επιτάξει διαμερίσματα αλλά ζητάμε διαμερίσματα με όρους ελεύθερης αγοράς και ζητάμε ο αριθμός να μοιραστεί όσο γίνεται περισσότερο στους μεγάλους Δήμους».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξέλιξη πως από 31 Μαϊου οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν χρηματικό ποσό σε μετρητά, ώστε να μπορούν να σιτίζονται κατά τη δική τους επιλογή.
mouzalas (10)
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας κος Philippe Leclerc αναφέρθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα, το οποίο ήδη… τρέχει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λιβαδειά δηλώνοντας πως «τα αποτελέσματα είναι καλά τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».
Τι δήλωσαν Καλογιάννης και Κωτσός
Στις δηλώσεις του ο Απόστολος Καλογιάννης υπογράμμισε πως «ο Δήμος Λαρισαίων ήταν αυτός που στην πρώτη περίοδο, όταν προέκυψε το προσφυγικό ζήτημα, έβαλε πλάτη για να βοηθήσει αυτήν την υπόθεση.
Πλέον περίπου 1.000 άνθρωποι μένουν στο Κουτσόχερο. Είναι ικανοποιητικό να περιοριστεί ο αριθμός στα 500 άτομα. Θα πρόκειται για μια απόλυτα διαχειρίσιμη κατάσταση».
Μάλιστα, ο κ. Καλογιάννης πρόσθεσε πως ο Δήμος Λαρισαίων δέχθηκε από παλαιότερα μεγάλη πίεση ώστε να τοποθετηθούν πρόσφυγες στην πόλη, ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα που αναλύθηκε από τον κ. Μουζάλα δήλωσε πως «ο Δήμος Λαρισαίων θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν εγγυήσεις για συζήτηση και συμφωνία. Δεν μας φοβίζει τίποτα». Κλείνοντας κάλεσε και τους δημάρχους της περιοχής, ώστε να αναλάβουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης.
Απαντώντας σε ερώτηση της larissanet.gr για τα επόμενα βήματα, τα οποία προτίθεται να ακολουθήσει ο Δήμος Λαρισαίων, δήλωσε πως αρχικά θα βγει πρόσκληση για να καταδειχθεί το ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός αναφέρθηκε στα οφέλη που θα υπάρχουν στις τοπικές αγορές από την εκμίσθωση διαμερισμάτων όπου θα κατοικούν πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως «οι δήμαρχοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον με τον πρωτεύοντα ρόλο να ανήκει στους μεγάλους Δήμους της περιοχής».
Πάντως,  σημαντικότερος προβληματισμός των δημάρχων επικεντρώθηκε στο ερώτημα για το τι θα γίνει στο τέλος του προγράμματος δηλαδή με το τέλος του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου