Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Η Κύπρος τόλμησε να ανακηρύξει την ΑΟΖ, η Ελλάδα όχι»

«Η Κύπρος τόλμησε να ανακηρύξει την ΑΟΖ, η Ελλάδα όχι»
Στο μικροσκόπιο, βρέθηκε η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.), της Ελλάδας, στο πλαίσιο διάλεξης του στρατηγικού σύμβουλου κ. Νίκος Λυγερός, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, την Κυριακή το βράδυ 8 Μαΐου 2016, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα, που αφορούσε τόσο τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, την υπάρχουσα κατάσταση σε σχέση με τις Α.Ο.Ζ. των γειτονικών κρατών, Κύπρο, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο …, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σε αυτή και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων κρατών.
Η Κύπρος έχει μια σταθερότητα στις αποφάσεις της και οι πολιτικές δυνάμεις δεν διστάζουν να βρουν σημεία επαφής και να συναποφασίσουν στα μεγάλα ζητήματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση τους στο θέμα της ανακήρυξης της Α.Ο.Ζ. που δρομολόγησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Στην Κύπρο οι κυβερνήσεις εξαντλούν τη θητεία τους και δεν έχουμε συνεχόμενες εκλογές όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.  Υπάρχει πάντα μια σταθερή κυβέρνηση και Βουλή που κυβερνούν για όσο διάστημα προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτές είναι δύο βασικές παράμετροι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για πολιτική σταθερότητα, απολύτως αναγκαίες για σωστή διακυβέρνηση. Η Κύπρος (πολύ πιο ανίσχυρη στρατιωτικά από την Ελλάδα) τόλμησε να ανακηρύξει Α.Ο.Ζ., ενώ η Ελλάδα όχι. Η Ελλάδα προχώρησε σε διεθνείς διαγωνισμού παραχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης σε «θαλάσσια οικόπεδα», χωρίς προηγουμένως να ανακηρύξει την Α.Ο.Ζ. της!!! Πρόκειται ασφαλώς για παραλογισμό.
ΛΥΓΕΡΟΣ-2
Ο κ Λυγερός, αναφέρθηκε ακόμα στην μεγάλη σημασία των δύο τριμερών συναντήσεων (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) που μπορούν να βοηθήσουν στις αναγκαίες συμμαχίες που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής, ενώ δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου η διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς είναι πεπεισμένος ότι αυτοί θα ακολουθήσουν τη γνωστή συμφωνημένη πορεία (δεν θα περάσουν από την Τουρκία).
Όσο αφορά την μη ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. από την Αθήνα, υποστήριξε ότι αυτό δεν οφείλεται στις απειλές της Άγκυρας (που σίγουρα υπάρχουν), αλλά σε άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την έλλειψη σωστού προγραμματισμού και αναγκαίας στρατηγικής από μέρους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Όλα αυτά δεν επέτρεψαν να δούμε σοβαρά την αναγκαιότητα αξιοποίησης των τεράστιων κοιταγμάτων φυκιού αερίου και πετρελαίου που αποδεδειγμένα υπάρχουν σε ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία εκτείνονται έως και νότια της Κρήτης.
Το ότι δεν ανακήρυξε η Αθήνα Α.Ο.Ζ. σε αυτές τις περιοχές, οφείλεται αποκλειστικά στην προχειρότητα και την ανευθυνότητα των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά! Το σίγουρο είναι, είπε, ο κ. Λυγερός ότι τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (αρκετά υπεργιγαντιαία) που σίγουρα υπάρχουν στην ελληνική Α.Ο.Ζ. μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, βοηθώντας παράλληλα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της ενέργειας… Ο πραγματικός μας εχθρός, είπε, χαρακτηριστικά ο κ Λυγερός, δεν είναι παρά μόνο μία μορφή ηττοπάθειας, η οποία μας οδηγεί να μην πιστεύουμε στις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Είναι λοιπόν σημαντικό να απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας που μας παραλύουν τη σκέψη και δεν επιτρέπουν τη στρατηγική μας δράση…
ΛΥΓΕΡΟΣ-3
Στην έναρξή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσος που τόνισε τη μεγάλη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ακόμα την υποχρέωση που έχουν όλοι οι επίσημοι φορείς της χώρας για ενημέρωση και αισθητοποίηση των πολιτών σε τέτοια μείζονος σημασίας για την χώρα ζητήματα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστή, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου και στις προσπάθειες για υπεύθυνη και σωστή ενημέρωση, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε όλα στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή κατά την οπαία στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, και στα ανατολικά και βόρεια σύνορα μας, οι απειλές όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά, αυξάνονται και πληθύνονται.
Τέλος, αφιέρωσε την εκδήλωση στην μνήμη των πρωτομάρτυρων της αγχόνης Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, που εκτελέστηκαν από τους άγγλους στις 10 Μαΐου 1956, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ολόκληρης τη πολιτισμένης ανθρωπότητας. Υπενθυμίζοντας την αντεθνική στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έδωσε εντολή στην ελληνική αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα την δολοφονία 4 και των τραυματισμό πέραν των 200 Ελλήνων πολιτών!!!
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ  Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου