Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ...

TI ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με έκπληξη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη σπουδή της κυβέρνησης αλλά και μερίδας των Μ.Μ.Ε. να επιβάλλει, με κάθε μέσο, στην κοινή γνώμη την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών - προσφύγων σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Μία σπουδή την οποία εξετάζοντάς την υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έλεγε κάποιος ότι κινείται στα όρια της εμμονής.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με αφορμή την έκδοση εγγράφου από το Υπ. Παιδείας τον περασμένο Οκτώβριο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση των προσφύγων. Σε πολλές πόλεις της χώρας ήταν αναμενόμενο να προκληθούν αντιδράσεις, δεδομένου ότι αυτό αποφασίστηκε δίχως ουσιαστικό δημόσιο διάλογο με τους τοπικούς φορείς. Σε όποιες δε περιπτώσεις διάφοροι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης να παράσχει εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων, αυτοί δυστυχώς αντιμετώπισαν την χλεύη και την απαξία των ιθυνόντων της κυβέρνησης μαζί με τους γνωστούς κοσμητικούς χαρακτηρισμούς του "ρατσιστή", του "ξενόφοβου" κλπ. Το ερώτημα που θα θέλαμε να απευθύνουμε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα Μ.Μ.Ε. που υιοθετούν αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς είναι: Γιατί όποιος διαφωνεί μαζί σας είναι ρατσιστής και ξενόφοβος; Δηλαδή με το να "κολλάτε ταμπέλες" σε όποιον έχει διαφορετική άποψη από τη δική σας αυτό νομίζετε ότι σας μετατρέπει σε "αντιρατσιστές" και "δημοκράτες"; Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περί τι είναι δημοκρατία; Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι χείριστη μορφή φασισμού είναι ο ετεροπροσδιορισμός του άλλου. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό ακριβώς πράττετε, ελπίζουμε όχι εσκεμμένα.
Θεωρείτε δηλαδή ρατσιστές, ακραίους και ξενοφοβικούς τον Σύλλογο Γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου ο οποίος εν τοιαύτη περιπτώσει αποφάσισε κατόπιν ψηφοφορίας και με συντριπτική πλειοψηφία 94,6% να μην δεχθεί παιδιά προσφύγων στο σχολείο; Ο οποίος ζήτησε το αυτονόητο, δηλ. τη διενέργεια ουσιαστικού -και όχι προσχηματικού- διαλόγου όπως και έγγραφες διαβεβαιώσεις  για όλα τα ζητήματα που άπτονται της φοίτησης των προσφυγόπουλων; Και επειδή εμείς ως Κ.Ε.Ε. μας αρέσει να τα λέμε όλα -και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- γιατί δεν εξετάστηκε καν η δυνατότητα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων εντός των δομών διαμονής τους από κατάλληλους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα διδάξουν στα παιδιά στη μητρική τους γλώσσα και θα τα βοηθήσουν πραγματικά να έχουν μια ομαλή επανένταξη στη χώρα καταγωγής τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες για τον ασφαλή επαναπατρισμό τους; Είναι προσφυγόπουλα ή μήπως όχι;  Γιατί είναι πολύ εύκολο να παριστάνει κάποιος τον ανθρωπιστή όταν με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε αλλοδαπούς μέσα σε σχολικές δομές της Πολιτείας. Όμως, σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς, τα χρήματα κάποτε τελειώνουν.
Ως Κίνημα Ελληνικής Επαναφοράς θεωρούμε ότι η ιδιαίτερη σπουδή που τρέφει η κυβέρνηση για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων έχει άλλες προεκτάσεις και αυτές είναι καθαρά και μόνο ψηφοθηρικές και σε καμία περίπτωση ανθρωπιστικές. Ενδιαφέρεται απλά να τοποθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία ώστε κάνοντας χρήση του κατάπτυστου νόμου 4332/2015 περί απόδοσης της ελληνική ιθαγένειας σε αλλοδαπούς με μοναδικό κριτήριο  την 6χρονη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί ότι θα αποκτήσει, προϊόντος του χρόνου, μια σίγουρη εκλογική πελατεία ιδιαίτερα, μάλιστα, αν κατορθώσει να "βαπτίσει" έλληνες και τους γονείς  αυτών των παιδιών, γεγονός που δεν μας εκπλήξει καθόλου εάν τούτο συμβεί. Η ιθαγένεια όμως δεν παραχωρείται με καμία διοικητική πράξη καθώς σημαίνει "κατευθείαν από το γένος" (ιθύς+γένος). Γι' αυτό και εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί για τη συνταγματικότητά του ο παραπάνω νόμος όπως και κάθε απορρέουσα απ' αυτόν διοικητική πράξη.
Τέλος, συντασσόμαστε με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου όπως και με κάθε άλλο σχολείο της χώρας  που επιθυμεί ειλικρινή διάλογο με την Πολιτεία και όχι αυταρχικές συμπεριφορές  που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και ασφαλώς δεν τιμούν την -κατά τ' άλλα- "προοδευτική" παρούσα κυβέρνηση.


                                                                                                                H Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου